2015. jún 08.

Jogsi - Mettől meddig, hogyan? Szavazz!

írta: verdám.hu
Jogsi - Mettől meddig, hogyan? Szavazz!

Feljegyzések szerint 1895-ben indult meg az autóközlekedés Budapesten, de akkor még nem kellett jogosítvány a vezetéshez. Az első vizsgát 1901 nyarán tartották a Városliget szélén, ünnepélyes keretek között, cigányzene kíséretében, néhány pohár bor :) elfogyasztását követően kellett a vezetőknek bizonyítani jártasságukat. Magyarország egész területén 1910-ben vezették be a kötelező járművezetői engedélyt, egy belügyminisztériumi rendelet formájában.

Ugorva egy bő évszázadot mára már csak 580 km levezetett gyakorlat után próbálkozhatnak a delikvensek, viszont a rutinpályás izzadások 2012-óta már be vannak építve forgalmi vizsgába. A minimum korhatár 17 év, de 18 alatt nem használható külföldön. Emellett a friss sofőr 2 évig nem vontathat, kivétel elromlott, vagy honvédségi járművet, ha netán katona az illető.

A 2 éves időtartam a jelenlegi szabályozás alapján már nem meghosszabbodik, hanem a kétéves ciklus újra kezdődik, közúti szabálysértés esetén. Egyéb korlátozások nincsenek az újdonsült pilótákra.

screen-shot-2014-05-21-at-2_40_53-am.png

A teljesen egészséges sofőrök esetén 40 év alatt 10 évente, 40 és 60 év között 5 évente, 70 éves korig 3 évente, utána pedig 2 évente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni a jogosítvány megújításához. Felső korhatár nincs megszabva. Az alkalmassági látásélesség-vizsgálatból, vérnyomásmérésből, vizelet gyors tesztből és 40 év felett EKG vizsgálatbóll áll. A színtévesztést felesleges mindig ellenőrizni, hiszen ha valaki nem volt az, ez a későbbiekben sem tud kialakulni. Az életkor előrehaladtával minden ember szervezete kopik, van, aki már 60 évesen is alkalmatlan a vezetésre, mert előjönnek vagy rosszabbodnak a mozgásszervi betegségek, lassulnak a reflexek, erősödik a fáradékonyság. Utóbbiakat azonban csak hosszabb és költségesebb vizsgálat tudná kimutatni.

Ezért óriási a sofőr felelőssége abban, hogy jelezze, ha valami rendellenességet tapasztal egészségi állapotában, ami után a háziorvos már beutalhatja komplexebb vizsgálatokra. Sajnos sokan eltitkolják ezt, vagy nem tulajdonítanak neki kellő jelentőséget.

tata.jpg

 

Szólj hozzá

szavazás szabályozás jogsi 2015 verdám.hu