2015. júl 03.

Pikes Peak - a felhőkbe vezető verseny

írta: verdám.hu
Pikes Peak - a felhőkbe vezető verseny

A legismertebb hegyi felfutónak méltán nevezhető Pikes Peak Hill Climb-ot 1916 óta rendezik meg, ezzel a 3. legrégebbi verseny a benzingőzös történelemben. Néhány évi kihagyással ez volt a 93. alkalom, hogy több mint 100 autó és motor több különböző kategóriában rajthoz állt. 2011-ben vált teljesen aszfaltozottá a pálya, a sokáig teljesen murvás volt.

A hétvégén került sor az idei megmérettetésre, ami minden bizonnyal emlékezetes marad. Először nyert ugyanis összetettben tisztán elektromos hajtású jármű, Rhys Millen 9:07:222 alatt terelgette fel az autóját a 20 km-es szerpentinen, 156 kanyaron keresztül, a 4300 m magasan található befutóig. A nem túl fantáziadús "eO PP03" névre hallgató prototípust 6 darab 50 kWh-s elektromotor (3-3 tengelyenként) repíti 1368 LE-vel (!).

Íme az idei győztes felvételről:

 

Egészen szürreális még mindig: az ember várná a hajmeresztő gyorsulás mellé a jól megszokott motorhangot, ehelyett kap szélzajt. Plusz a hajtűkanyarokban szirénára emlékeztető figyelmeztető jelzést, ami valószínűleg a nézőknek szól, nehogy üvöltő robajok híján elüttessék magukat :-)

Millen nyilatkozata szerint technikai problémái voltak, az egyik motor a hatból elszállt, így könnyen megdönthette volna az időrekordot is. Azonban így azt továbbra is Sébastien Loeb tartja 2013-ból (8:13.878), egy szolidan módosított Peugeout-val :-)

 

És hogy milyen volt a verseny a hőskorszakban, murvás úton? Walter Röhrl megmutatja a legendás Audi S1-el:

 

Elektromos meghajtás vs. turbó-sor-5.. 'Nehéz' döntés :-)

Szólj hozzá

legenda adrenalin quattro verda 2015 Audi Pikes Peak Loeb Peugeot kultautó Röhrl